Blog

A teljes útmutató a Festede számozott kifestőkhöz – kezdőknek és haladóknak

Számfestés kezdőknek: lépésről-lépésre szóló útmutató a Festede számozott kifestőkről, és minden, amit tudnod kell a kezdéshez!

Ebben az írásban szeretnénk segítséget nyújtani, ha korábban nem próbáltad még a Festede számozott kifestőket. Rengeteg felmerülő kérdésed lehet a készleteink iránt, így mi megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket, és bemutatunk minden fontos infót, amire szükséged lehet, hogy elindulhass az új hobbiddal és kezdődjön a festés számok szerint!

 

Tartalomjegyzék

 • Mielőtt elindulnál a számfestő készleteddel
 • A vászon előkészítése – kifeszítés, vagy asztallapon festés?
 • A festés megkezdése– Könnyen követhető praktikák
 • Haladó tippek

 

Mielőtt elindulnál a Festede készleteddel

A kis kép néha a henger belső falára ragadhat

0.Nézd át a készleted tartalmát! A készletedhez tartozik:

 • a festhető vászon,
 • a szükséges festékek,
 • 3 db, különböző vastagságú ecset,
 • egy, a képet tartalmazó papírlap,
 • és egy kicsi színes kép, hogy előre lásd, mi is lesz a munkád gyümölcse.

Figyelem! A kis színes kép néha a henger belső falára fennragad, így ha nem találnád meg egyből, mindenképp ellenőrizd ott is.

1. Keress egy jól megvilágított szobát, ahol kényelmesen tudsz festeni. Minél részletesebb és kidolgozottabb a számozott kifestőd, annál apróbbak lehetnek a számok és a kép egyes részletei. A különösen kis helyeken egy nagyító és egy lámpa is hasznos lehet.

2. Szerezz be egy kényelmes asztalt a festéshez. A hosszú ideig tartó görnyedés nem tesz jót a nyakadnak és a hátadnak. Ezért próbálj minél kényelmesebb helyet találni a festéshez, és időnként válts pozíciót.

3. Szabadíts fel egy olyan helyet, ahol nem baj, ha festékes vagy vizes lesz. Bármennyire is óvatosak próbálunk lenni, a festék mindig utat talál, hogy ne csak a vászon, hanem körülötte más is festékes legyen.

4. Készíts egy fotót a vászonról a mobiloddal!

Ezt a képet bármikor meg tudod nézni – ha ellenőrizni szeretnél egy apró számot, vagy ki szeretnél nagyítani egy apró részletet – erre nem borulhat a festék sem, és nem is gyűrődik össze. Itt az ideje, hogy elfelejtsd a hagyományos nagyítót! 🙂

5. Készíts elő néhány kis pohárnyi vizet és néhány papírtörlőt a festéshez. Nagyon fontos, hogy festés során az ecset nedves legyen, azonban a festék vízben való oldására nincs szükség! Javasoljuk, hogy egyszerre 1 színt / számot válassz ki, amivel elkezdesz festeni, így a festékek, amivel éppen dolgozol, elég nedvesek és frissek maradnak. Ahhoz, hogy az ecset mindig tiszta legyen, valamint csak a kellő mértékben legyen nedves, töröld le a felesleges vizet papírtörlővel. A színek váltása előtt ügyelj arra, hogy alaposan tisztítsd meg az ecsetet.

 

Kifeszítés, vagy asztallapon festés?

Fontos tudnod, hogy a vászon kifeszítése a készleteknél nem szükséges, sőt, kezdők esetében nehezítő tényező is lehet!

 1. Amit mi javaslunk: helyezd a vásznat egy sík felületre, és maszkolószalag segítségével rögzítsd biztonságosan. Ez segít, hogy festés közben még véletlenül se mozgasd el a festés alatt álló vásznat.
 2. Ha még biztosabbra szeretnél menni, akkor habtáblát, fatáblát, vagy kartonpapírt is használhatsz. Ezzel a módszerrel erős tartást adhatsz a vásznadnak, ráadásul így könnyen hordozhatóvá is válik a kifestőd. A habtáblát így sík felületre, de akár festőállványra is helyezheted.
 3. Ha teljesen autentikus szeretnél lenni, akkor a vászon kifeszítése is opció számodra, 40×50 centis feszítőlécekre (mivel ekkora a vásznaink festőfelülete). A vászon kifeszítése a három módszer közül a legnehezebb, valamint ezzel a módszerrel nem lesz kemény hátlapja a fesményednek (mint a hab tábla esetén) ezért általában nagyobb kihívást is jelent így festeni. Ha most kezded a festést, akkor az előbbi két lehetőséget javasolnánk, de haladóként a kifeszítéssel is szerencsét próbálhatsz! 🙂

 

A festés megkezdése

Ideje, hogy végre megkezdjük a festést! Nézzük, mely lépéseket javasoljuk neked:

 1. Csomagold ki a számozott kifestő készleted, és vedd elő a vásznat, a festékeket, és az ecseteket, valamint motiválódj a kis képből, amin a végeredményt láthatod! 🙂
 2. Tekerd le a vásznat és óvatosan vasald ki a gyűrődéseket, ha szükséges (a csomagolás során előfordulhat, hogy kisebb gyűrődések keletkeznek, de egy vasalóval pár perc alatt tükörsimává varázsolhatod a vásznad.)
 3. Szalag segítségével ragaszd a vásznat egy sík felületre, ahol festeni fogsz. Javasoljuk, hogy maszkolószalagot használj, mivel ez a normál ragasztókkal szemben alig hagy nyomot a vásznon és az asztalon.
 4. Tölts egy kis pohár vizet, és készíts elő néhány papírtörlőt. (Ne felejtsd el a papírtörlőket, ezek nagyon fontosak az ecsetek tisztításához, mielőtt másik színnel kezdesz festeni).
 5. *Bónusz lépés* – Készíts fotót a vászonról a mobiloddal! Így könnyedén ránagyíthatsz egy kisebb számra, vagy ha ki szeretnél nagyítani egy apró részletet, akkor azt is bármikor megteheted. Nem fenyegeti az a veszély, hogy esetleg ráborul a festék, vagy meggyűrődik, ami miatt olvashatatlanná válnának a számok. Nincs szükséged többé nagyítóra!
 6. Párosítsd össze a számozott festékes edényeket a vászon előre számozott részeivel. Javasoljuk, hogy egyszerre csak egy színnel dolgozz, ezzel elkerülve a festékek kiszáradását.
 7.  A sötétebb színekkel kezdj, majd nyugodtan folytasd az egyre világosabb színekkel. Javasoljuk, hogy mindig fentről lefelé haladj. Ha jobbkezes vagy, akkor balról jobbra haladj, egészen a vászon telejétől az aljáig. Balkezesként pedig jobbról balra, szintén a vászon tetejétől az aljáig. (Ezzel kivédve, hogy véletlenül elkend a még meg nem száradt festéket a készülő művedben.)
 8. Festéskor csak az ecset hegyét mártsd a festékbe, így pontosabb ecsetvonásokkal tudsz festeni, és így a vonalakon belül maradni. Ráadásul, ha csak az ecset hegyét használod, a festék sem szárad rá az ecset szárához közelebbi sörtéire, ami károsítaná az ecsetet. Továbbá azzal, hogy csak az ecset hegyét használod, takarékoskodsz a festékkel is. Ha pedig végeztél, az így megmaradt festéket felhasználhatod saját, szabad kezes remekműveidhez is! 🙂

 

Haladó tippek

Az első ecsetvonásoktól a gyönyörű festményekig!

 1. Az akril festékek gyorsan száradnak. Ügyelj arra, hogy egyszerre egy színnel fess, és mindig zárd vissza a festékes edényt, ha éppen nem festesz. Egyszerre csak egy festékes edényt nyiss ki.
 2. A szám nélküli, vagy egy szürke ponttal ellátott részek a vásznon megfelelnek a szürke vagy üres területekkel.
 3. Ha ki szeretnéd akasztani a festményt, de nem akarsz lyukat fúrni a falba, használhatsz kétoldalú ragasztószalagot vagy átlátszó ragasztókorongokat. Gyors, egyszerű és olcsó módszer a műalkotásaid kifüggesztéséhez.
 4. Ügyelj arra, hogy alaposan tisztítsd meg az ecsetet, amikor színt váltasz. Segít, ha vízbe mártod az ecsetet, majd papírtörlővel áttörlöd. Ismételd addig, amíg már szinte alig marad festék az ecseten.
 5. Az apróbb részletek még a legkisebb ecsetekkel is túlságosan kicsik? Próbáld meg fogpiszkálóval.
 6. Ha szükségesnek érzed, használj fehér hibajavító tollat a számok eltakarására, és győződj meg arról, hogy azok nem látszanak át a festéken (de általában nincs erre szükség).
 7. Tedd félre a készletből megmaradt festékeket, a jövőbeni javításokhoz, vagy akár a saját remekműved elkészítéséhez!
 8. Minden festékünk akril és vízben oldódó. Előfordulhat, hogy a festék kiszárad, ha használat után nem lettek jól lezárva. Ha egy festék kiszáradt, adj hozzá egy-két csepp meleg vizet, hogy újra meglágyítsd, és már használhatod is.
 9. Gondod akadt, mert szükséges némi festéket eltávolítani? Próbáld meg vattapamaccsal és körömlakklemosóval.

 

 

Most pedig nem maradt más hátra, indulhat a festés! Hatalmas élményt és sikereket kívánunk mindenkinek, a legkisebbektől a legnagyobbakig! 🙂

Tartalomjegyzék

Ezek is érdekelhetnek

Kosár
Start typing to see products you are looking for.
Menü
0 items Kosár
💗 50 új tavaszi virág dizájn 💐🌸🌹
This is default text for notification bar